Lydo

Konkurransen for unge Petter Smarter

LYDO er et samarbeid mellom Stavanger Symfoniorkester og Statoils talentutviklingsprogram, Morgendagens helter. Målet er å inspirere og stimulere barns interesse for realfag. Vi er så heldige å ha vært med på utviklingen helt fra start. 

LYDO består av en årlig, tverrfaglig konkurranse der alle 5.-10. klasser i Rogaland blir invitert med på å konkurrere om å lage den beste kjedereaksjonsmaskinen, en såkalt "Rube Goldberg"-maskin. Og den skal lage lyd! Elevene får utdelt et start-kit med kuler, skinner, vaier o.l. men kan også legge til egne objekter. Lagene som deltar må filme maskinen og laste den opp på lydo.no. Når videoen er lastet opp, kan de andre lagene og skolene stemme på den de synes er best. Vinnerne fikk vise sin maskin på scenen på LYDO-SHOWET “Verdens Kuleste Fysikktime” i Stavanger Konserthus i mars. Showet ble ledet av Andreas Wahl, kjent fra Barne-TV.

Enkle former gir assosiasjoner til lydbølger, matematikk og fysikk. Prosjektet handler om å ta i bruk det man kan, det man har og det man finner – og logoen skal bygge opp om dette med et naivt og ujålete uttrykk. Kula er det bærende elementet i en Rube-Goldberg-maskin og får ting til å bevege seg. Logoen er med på å formidle bevegelsen og lekenheten. Logoen er enkel å forstå og fungerer nærmest som et stempel. Med enkle grep kan den fornyes og vare i lang tid framover. Mønsteret gir assosiasjoner til sirkus, og fargene og bevegelsen i det stemmer godt med prosjektets mål som er å mekke frem lyd.

Flere prosjekter fra Lydo

Melvær og Co